Rechtsbijstandverzekering

Wie zorgt voor het recht van uw vereniging ? 

Als het aan u als bestuurder ligt,  komt uw vereniging niet in een juridisch conflict terecht. Echter de praktijk is anders. Vaak verricht u dagelijks juridische handelingen zoals aanschaf van diverse zaken sluiten van overeenkomsten met b.v. de gemeente of andere overheden. Denkt u maar eens aan het huren/ gebruik  van het zwembad of duikwater.  Vroeg of laat krijgt u een vervelende discussie met een lid, een leverancier of met een overheidsinstantie.  Want zoals u weet onze maatschappij is aan het verharden.  Gelukkig is er nog geen sprake van Amerikaanse toestanden maar mensen klagen eerder stellen elkaar eerder aansprakelijk terecht of onterecht.

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • De gemeente weigert onverwacht uw bouwvergunning voor het clubhuis, maar u heeft al de nodige investeringen gedaan.
  • Uw clubgebouw wordt opgeleverd door de aannemer met de nodige gebreken. Maar de aannemer stel dat hij daar niet verantwoordelijk voor is.
  • Eigenaar van het zwembad zegt u het contract op.
  • Leverancier van materiaal komt afspraken niet na.
  • ademautomaat niet correct gerepareerd.
  • Problemen met de compressor binnen garantietermijn.
  • Drukker van het clubblad komt afspraak niet na om clubblad opnieuw te drukken na foutieve vermelding van telefoonnummer.

Zonder goede juridische hulp bent u in dit soort situaties in het algemeen kansloos. Zeker wanneer u te maken krijgt met een goede advocaat van de tegenpartij.
Met een goede rechtsbijstand bent u altijd verzekerd van juridisch advies. Dus ook wanneer er maar een vermoeden bestaat dat er een juridisch probleem kan ontstaan.
Voor bestuurders van de vereniging is het verhalen van ( letsel) schade tijdens verenigingsactiviteiten meeverzekerd. Voor een kleine toeslag kan het verhalen van
( letsel ) schade worden uitgebreid tot alle leden van de vereniging.
Voor een relatief laag bedrag kunt u een rechtsbijstandverzekering voor uw vereniging ( inclusief instructeurs ) afsluiten.
Wat de rechtsbijstand niet dekt zijn zaken zoals opzet en problemen in het fiscaalrechtelijke vlak.

John Schox